follow me

Wednesday, 19 September 2012

Penyakit Itu Penghapus Dosa-Dosa Kecil... InsyaAllah ♥

Assalamualaikum kwn2 smua..


First skali Abby nak ucapkan terima kasih bnyk2 pada yg bertanyakan khabar Abby. Sebenarnya dari minggu lepas lagi Abby xsihat dan xsempat nak buat entry autopublish. Mula-mula, demam 2, 3 hari pastu melarat pulak dengan sakit tekak sampai seminggu. Nak makan, minum, cakap pun seksa sebab luka dan bengkak dalam anak tekak. Ni pun still tak baik lagi. Kesian housemate Abby terpaksa melayan kerenah Abby ni..hi3..Thanks sgt2 kwn2 smua..Kaka Seha & Kaka MunRuby


Kaka Atun

Bila selalu sakit ni, kadang-kadang terdetik juga hati Abby ishh asyik sakit je. Terseksanya sakit, asyik makan ubat dan macam-macam lagi. Yelah Abby pun manusia biasa yang suka merungut itu dan ini tapi sekarang Abby cuba nak positifkan diri fikir yang ni semua dugaan dari Allah buat Abby yang selalu lupa akanNYA. Sebenarnya penyakit itu penghapus dosa-dosa kecil. Sepatutnya Abby bersyukur akan nikmat kesakitan dari Allah inilah yang akan menghapuskan dosa-dosa kecil Abby dan renung/muhasabah kembali akan kekhilafan diri sendiri. InsyaAllah dengan izin dan kehendak dariNYA.


Penceramah bebas, Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman, berkata sakit atau musibah yang terkena kepada seseorang adalah datangnya daripada Allah SWT. Tujuannya pelbagai dan mempunyai banyak hikmah untuk direnungi.
Sedangkan, Allah berfirman di dalam surah At-Tagaabun, ayat 11 yang bermaksud:
“Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu”.
Menurutnya, bagi seorang yang pendosa, musibah atau sakit yang ditanggungnya merupakan salah satu jalan untuk Allah menghapuskan setiap dosa hamba-Nya. Bahkan ia seharusnya dilihat sebagai satu terapi untuk menggugurkan kesalahan dan noda pada diri anak Adam.
Sebagai manusia biasa, sudah tentu kita tiada terlepas daripada melakukan kesalahan sama ada secara sengaja atau tidak. Sedangkan dosa itu sebenarnya menjauhkan diri kita dengan Allah. Jadi hikmah diturunkan kesakitan atau bala bencana itu adalah sebagai cara untuk Allah menghapuskan dosa kita berkenaan.
Katanya, ia bersesuaian dengan hadis Rasulullah SAW yang bermaksud:
“Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya melainkan Allah akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang menggugurkan daun-daunnya” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)
Jadi, jangan pandang sakit itu sebagai penderaan dan jangan pula mudah berburuk sangka kepada Allah. Bahkan sebaiknya kesakitan atau musibah itu dipandang sebagai nikmat untuk Allah membersihkan diri kita daripada segala dosa dan noda.
P/s : Bersyukurlah dgn hadiah dari Allah utk kita :)

2 comments:

~ Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
~ Kalau suka tekan LIKE.
~ InsyaAllah komen anda akan dilayan:)

Terima kasih tau sebab sudi lepak sini, nanti datang lagi ye..
Sayang korang semua.